RSS

Voluntariat

„Voluntariatul este o treaptă care duce spre sfinţire” – Editorial Ziarul Lumina


Privit de unii ca pe o modă, de alţii ca pe o modalitate de dezvoltare profesională şi socială, voluntariatul presupune însă mult mai mult decât atât, trece peste aceste aparenţe şi ajunge la a face bine aproapelui prin prisma iubirii lui Dumnezeu.

Modelul suprem pentru un voluntar îl reprezintă Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, care ne-a învăţat iubirea de aproapele, iubirea de duşmani, iubirea faţă de orice om, îndemnându-ne: „Iubiţi-vă unii pe alţii aşa cum Eu v-am iubit pe voi!”. „Ora de religie în sine este un exerciţiu pentru voluntariat, pentru ceea ce numim „filantropos”. Învăţăm, exersăm iubirea pentru aproapele după modelul Mântuitorului. Încercăm să cultivăm în inimile copiilor voluntariatul ca şi modalitate de a face binele în Hristos, fără vreo plată”.

2011 a fost declarat de către organismele europene Anul European al Voluntariatului, cu această ocazie fiind organizate diferite acţiuni menite să atragă atenţia asupra faptului că oricine, indiferent de vârstă, statut social, religie etc. poate aduce o schimbare în bine societăţii în care trăim, dacă îşi doreşte cu adevărat. „Implică-te!”, „Nu sta deoparte!”, „Schimbarea stă şi în mâinile tale” sau, dacă ar fi să cităm sloganul promovat de Comisia Europeană, „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!” sunt doar câteva dintre imperativele care îndeamnă la iniţierea diverselor activităţi de voluntariat, în derularea cărora să fie implicaţi în mod special tinerii.

În sensul larg al cuvântului, a fi voluntar reprezintă dorinţa de a face ceva fără a exista o constrângere, de a realiza un act conştient şi voit. În funcţie însă de domeniile în care se promovează voluntariatul, de societatea în care fiecare trăieşte, de valorile care au stat la baza formării ca individ, activitatea aceasta reuneşte o sumă de definiţii şi tradiţii, chiar dacă elementul comun este acela de a face binele şi de a-i sprijini pe cei aflaţi în dificultate.

Credinţa ortodoxă promovează ideea de voluntariat prin într-ajutorarea aproapelui, însă văzută prin prisma dragostei faţă de Dumnezeu. „A face binele este un exerciţiu eminamente creştin, binele este principiul iubirii în Hristos: Hristos, Dumnezeu şi Omul în acelaşi timp, care vine şi ne arată clar modelul slujirii aproapelui. Voluntariatul este o activitate care ar trebui să se manifeste zilnic, să fie un mod de a trăi prin perspectiva binelui. Însă binele fără Hristos nu are nici o valoare, pentru că este făcut doar pentru împăcarea propriei conştiinţe”. (Sursa: Ziarul Lumina)

Există o graniţă destul de firavă între voluntariatul ca acţiune de iubire a semenilor rezultată din iubirea de Hristos şi voluntariatul ca acţiune de caritate. Atunci când voluntariatul este privit prin prisma faptului că „dăruind vei dobânidi”, rasplata veşnică şi mulţumirea sufletească primită sunt cu mult mai mult decât ceea ce ai dat, depăşesc nevoia de motivare, de laudă şi te determină să nu aştepţi o răsplată din partea aceluia pe care l-ai ajutat, ci dimpotrivă să mulţumeşti pentru bucuria pe care ti-a făcut-o.

Voluntariatul depăşeşte ideea de a ajuta material pe cineva, în spirit umanitar si ajunge a fi o lucrare a milostivirii sufleteşti sau trupeşti. De multe ori suntem puşi în situaţia de a nu putea ajuta un om în nevoie dar o vorba buna, o rugaciune, un gând curat, fac mai mult decat toate bogăţiile lumii. Bănuţul văduvei a fost preţuit pentru ca a fost dăruit din toata inima iar Hristos caută la inima omului.

În contextul unei societăţi tocmai însingurate în care sentimentul de inutilitate al oamenilor creşte, atunci când oamenii simt că nu fac nimic care să-i mulţumească sufleteşte şi totul este o simpla rutină, voluntariatul înţeles prin prisma relaţiei dintre Dumnezeu şi Hristos, dintre noi şi aproapele, poate schimba vieţi, poate vindeca suflete. De multe ori ajutându-i pe ceilalţi ne ajutăm pe noi, primim mai mult decât am dat.

Reclame
 

Un răspuns la „Voluntariat

  1. Voro Alexandru

    august 25, 2011 at 5:02 pm

    Daca are 2 minute de un telefon, am sa o rog pe Alexandra Nadane sa ma contacteze- vreau sa ma implic pe cat pot…Felicitari…toate cele bune!
    Alexandru Voropanov

     

Eşti tanar! Spune-ţi parerea! Respectă-te pe tine şi pe ceilalţi prin limbaj şi atitudine!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: