RSS

[CONSTANŢA] – Impresii – Schimb de Carte Ortodoxă

02 Noi

Această prezentare necesită JavaScript.

În oraşul de la malul mării, a avut loc a doua ediţie a proiectului internaţional “Schimb de Carte Ortodoxă”. Ca şi la ediţia precedentă, în Constanţa, gazda evenimentului a fost Liceul Teoretic “Decebal”.  Ne-am bucurat de bogatul cuvânt duhovnicesc al invitaţilor speciali prezenţi la această întâlnire.

Pr. Protos. Asist. Univ. Dr.  Maxim Vlad de la Catedrala Arhiepiscopală “Sf.Ap.Petru şi Pavel” ne-a prezentat două cărţi. Prima, “Regele, Înţeleptul şi Bufonul – marele turnir al religiilor” de Shafique Keshavjee, este un roman de dragoste cu intrigă poliţistă, pe care Critique Libres îl defineşte ca fiind un “veritabil tratat de istorie a religiilor” şi îl recomandă, la fel ca şi invitatul nostru, ca pe o lectură fascinantă.  Cea de-a doua carte adusă de Pr. Maxim a fost “Ovidiu”, de David Wishart, apărută la noi sub egida editurii Nemira, un roman ficţional, labirintic, construit pe ideea luptei dintre bine și rău, a înţelegerii lumii numai prin parcurgerea unui traseu hermeneutic.

Părintele Daniel Ivan ne-a supus atenţiei volumul “Călăuza Ateismului”, scoţând în evidență echilibrul dintre om și creștinism, un echilibru combătut în această carte.

“Două milioane de kilometri în căutarea adevărului” de Klaus Kenneth, o carte care a fost prezentată de către vorbitori, descrie traseul spiritual al autorul, identificat cu însăşi viaţa sa, trecerea lui totală, deplină, conştientă prin aproape toate religiile şi mişcările spirituale, pentru ca în final să-şi afle locul, răspunsurile şi împlinirea dorului inimii sale în Ortodoxie.  Şi aproape ca o completare involuntară, deoarece Klaus Kenneth a pătruns tainele Ortodoxiei sub îndrumarea părintelui Sofronie de la Essex, ucenicul Sfântului Siluan Athonitul, un alt vorbitor a prezentat “Între iadul deznadejdii și iadul smereniei”, stârnind minunat discuţiile între participanţi.

Coordonatorul Revistei Lumină Lină, domnul Ionuț Druche, ne-a vorbit despre colecția “Dobrogea Crestină” – “Viața și activitatea Pr.Nicolae Cănănău”( aducând în lumină viaţa unui slujitor al bisericii considerat de mulţi ca fiind al doilea ctitor al Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, deoarece a restaurat integral lăcaşul de cult după avariile suferite în urma bombardamentului aerian din anul 1941), “Viata religioasă a Dobrogei în decursul vremurilor” (lucrare de licenţă a primului preot ortodox român pe care l-a avut oraşul Constanţa, după eliberarea Dobrogei de sub stăpânirea otomană şi totodată primul preot paroh al Catedralei) si “Preot Constantin Lembrău – Primele mărturii creștine în interiorul Dobrogei”( în această carte descoperim poezii semnate de Constantin Lembrău, fost slujitor al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”  în perioada 1964 – 1989, dar şi fotografii de epocă, multe dintre ele datând de la redescoperirea Peşterii Sfântului Andrei şi de la prima sfinţire a sa de către Episcopul Kesarie).

La această ediție a Schimbului de Carte Ortodoxă a avut loc și lansarea volumului “Carte de poezii religioase”, sub semnătura Monahiei Filofteia din Arhiepiscopia Râmnicului, carte dedicată cu deosebită apreciere și recunoștință IPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului.

Spre sfârșitul discuției, Părintele Daniel Ivan a nuanțat dialogul, vorbindu-ne despre filmul  “Patimile lui Hristos”, în regia lui Mel Gibsons.

L-am rugat să încheie această întâlnire pe Părintele Bogdan Papacostea, cunoscut de constănțeni pentru emisiunile pe care le realizează la Neptun TV si Radio Dobrogea. Fiind preot și librar, ne-a bucurat cu cuvântul său despre minunata lume a cărților, subliniind importanța lecturării cărților ortodoxe, dar și aplicarea învățămintelor în viața de zi cu zi.

Înainte de a ne despărți, participanții au fost invitați să lase gânduri și impresii despre acest eveniment, în “Cartea de Aur” a Asociației Orthograffiti.

“Este frumos să ai prieteni, dar este și mai important să împartășim gânduri.” (Monahia Filofteia)

“Suntem încantați de inițiativa Asociației Orthograffiti, care a deschis o cale, sperăm noi, în cautarea adevaratelor valori și a libertății de exprimare a tinerilor” (Pr.Daniel Ivan).

“A fost frumos și probabil va mai fi și sperăm că aceste întâlniri să devină o tradiție” (Pr.Bogdan Papacostea)

“Sunt încântat că am participat și la a doua ediție, a acestui eveniment internațional. Am putut învăța lucruri noi și am putut întâlni cărți cu adevarat minunate. Schimb de Carte Ortodoxă este cu adevărat o oază în această lume… “ (Florin).

Iată câteva dintre gândurile despre această întâlnire. Am încercat prin această ediție să ne facem “auziți” mai mult decât în ediția precedentă și să creăm mai multe “oaze în această lume”.

Toți participanții și invitații speciali  au primit în dar reviste Orthograffiti, reviste Familia Ortodoxă și Presa Ortodoxă, precum și diploma de participare.

Mulțumim Liceului Teoretic “Decebal”, librariei “Sophia”, partenerilor  media “Radio Dobrogea”, revistei Orthograffiti și revistei “Lumină Lină”, precum și sponsorilor SC Royale Distribution & Impex Distribution Bucurșsti și BJ Aveiro Star Constanța!

Împărtășind un gând, ne-am făcut prieteni!

Cristian Tănase

Reclame
 

Eşti tanar! Spune-ţi parerea! Respectă-te pe tine şi pe ceilalţi prin limbaj şi atitudine!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: