RSS

Râmnicu Vâlcea – Impresii – Schimb de Carte Ortodoxă

29 Oct

Această prezentare necesită JavaScript.

În acest an proiectul “Schimb de carte ortodoxă” s-a desfăşurat şi la Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. Parteneri în realizarea manifestării au fost Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, Seminarul Teologic “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a avut loc astăzi 15 octombrie 2011, cu începere de la ora 11,00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Invitatul special al acestei întâlniri a fost Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic Ortodox “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Părintele Profesor a vorbit tinerilor prezenţi despre desăvârşirea omului prin dobândirea înţelepciunii, o înţelepciune împropriată din cărţile ortodoxe ziditoare de suflet, cărţi ce cuprind învăţăturile Sfinţilor Părinţi, pilde şi modele de înţelepciune duhovnicească. Astfel, Părintele Profesor a făcut referire în primul rând la Cartea Cărţilor – Sfânta Scriptură – ce cuprinde în paginile sale modelul desăvârşit al înţelepciunii dumnezeieşti – Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, a amintit şi de Regele Solomon – pildă de înţelepciune pentru toţi cei care citesc Sfânta Scriptură şi de Sfântul Apostol Pavel – geniul creştinătăţii. Cartea pe care părintele profesor a recomandat-o tinerilor prezenţi spre a fi citită a fost “Mărgăritare” a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Un alt invitat la acest eveniment a fost Domnul Doctor Alexandru Anastasiu. Domnia sa a făcut referire la importanţa cărţii în viaţa tinerilor prin cuvintele: “Cartea este un univers. Trebuiesc însă cercetate acele cărţi care ne hrănesc sufleteşte, care ne cutremură inima”. A iniţiat apoi un dialog cu tinerii pe tema “De ce ne-a creat Dumnezeu?”, făcând referire la următoarele cărţi: “Omilii la facere” a Sfântului Ioan Gură de Aur, “Omilii la Hexaimeron” a Sfântului Vasile cel Mare, “Despre crearea omului” a Părintelui Ilie  Cleopa, ş.a. Domnul Doctor şi-a încheiat intervenţia afirmând că tinerii teologi trebuie să cunoască ce înseamnă a fi preot, împlinirea acestei misiuni fiind deplină atunci când preotul reuşeşte să-L cunoască pe Hristos.

În încheierea evenimentului, Corina Bedreagă, din cadrul Departamentului de Imagine şi Programe Culturale a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” a concluzionat că “niciodată formatul tradiţional al unei cărţi nu va concura cu informaţia în format electronic”, făcând pe această cale, o invitaţie tuturor celor prezenţi în sală la întâlnirea cu lumea fascinantă a cărţilor din cadrul bibliotecii.

Tinerii noştri ortodocşi nu se prea cunosc între ei. În lumea noastră aflată în derivă socotim că ortodocşii ar trebui să strângă rândurile, pentru a se întări unii pe alţii, întru dragostea lui Hristos. Mai ales cei aflaţi la început de drum pe “calea Bisericii”, fiind înconjuraţi de prieteni “lumeşti”, se simt deseori atraşi înapoi, spre vechile obiceiuri. Demersul acesta îi poate ajuta să cunoască tineri ca şi ei, iubitori de Dumnezeu, să împărtăşească din propriile trăiri, să lege prietenii.”, a concluzionat moderatorul acestei întâlniri – Pr. Mihail Pretorian, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sursa: Arhiepiscopia Râmnicului

Reclame
 
 

Eşti tanar! Spune-ţi parerea! Respectă-te pe tine şi pe ceilalţi prin limbaj şi atitudine!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: