RSS

Biserica Sf. Dumitru – Impresii – Schimb de Carte Ortodoxă

28 Oct

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe 17 octombrie, Schimbul de Carte Ortodoxă, proiect al Asociaţiei Orthograffiti, a poposit şi în Centrul Vechi al Capitalei, la biserica Sfântul Dumitru, ce se afla, printre altele, în aşteptatea sărbătoririi ocrotitorului ei.

Gazda serii a fost Pr. Mihai Gojgar, mai cunoscut poate de unii din emisiunile „Patristică” pe care le realizează pentru Trinitas TV, precum şi Cercul Serilor Catehetice, pe care părintele îl păstoreşte de mai bine de un an de zile. Discuţiile au fost deschise de inviţatii serii Pr. Mihai Cucoş şi Psih. Simona Ciobanu, aflată aici într-o dublă postură, de invitat dar şi de „mic” coordonator. Spun „mic” pentru că, să vă spun drept, nu a trebuit să fac mare lucru … decât să vorbesc, împărtăşind gandurile mele şi prezentând programul ca atare. De toate celelalte s-au ocupat oamenii inimoşi ai acestui Cerc de Seri Catehetice, care ştiu exact ce au de făcut şi fac toate acestea cu multă dragoste.

Moderator al serii a primit cu bucurie să fie D-na Ivona Boitan, regizor de profesie dar şi scriitor,  care s-a descurcat de minune în acest rol şi care a deschis seria prezentărilor, făcându-ne cunoscut un număr de câteva cărti apropiate inimii sale. Şi ca să vedeţi „întamplare”, fix dupa ce a prezentat ultima carte „Bucurie în Duhul Sfânt” a Pr. Tadei, am profitat de ocazie să introduc şi „invitatul surpriză” al serii, pe Dl Valentin-Petre Lică, care cine credeţi că este? Chiar traducătorul în limba română a Pr Tadei, pe care l-am rugat să ne vorbească puţin despre relaţia ce se stabileşte între traducător şi cartea tradusă. De aici, după cum vă puteţi imagina, s-a pornit o serie întreagă de discuţii interesante.

Seara a continuat apoi cu prezentarea diferitelor cărţi aduse de cei prezenţi. Trebuie spus că unii „au ridicat ştacheta” şi au venit special fără carte la ei, prezentand-o însă din memorie. Alţii, au apelat la resursele pe care pangarul bisericii, extrem de bine aprovizionat cu carte ortodoxă (felicitări lui Romeo pentru asta), cu generozitate le punea la dispoziţie. Ingenios, nu?

Atmosfera în cuvânt a fost însufleţită şi toată lumea care a vrut să spună ceva a avut ocazia să o facă. Printre altele, mă bucur şi că au fost alături în această seară, noi prieteni, de asemenea, multe prietenii s-au legat cu ocazia schimbului de carte. Multe gânduri s-au spus şi multe trăiri s-au împărtaşit, dar ele nu pot fi cuprinse într-un astfel de material, şi ca atare le vom lăsa pe acelea în taina necuvintelor.

Mulţumesc Asociaţiei Orthograffiti pentru ideea grozavă a acestui proiect ce prilejuieşte bucurie oamenilor, precum şi Cercului Serilor Catehetice pentru modul cald şi iubitor în care au îmbrăţişat ideea şi au găzduit proiectul.

Ca si gând de final, o să vă împărtăşesc ceea ce am spus la un moment dat şi în această seară, citându-l pe Mitr. Hierotheos Vlachos, şi anume că orice carte duhovnicească are în esenţă rostul „de a ne indrăgosti de Hristos”!

 

17 Octombrie 2011, Bucureşti

Simona Ciobanu

 

Reclame
 
 

Eşti tanar! Spune-ţi parerea! Respectă-te pe tine şi pe ceilalţi prin limbaj şi atitudine!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: